Friday, May 11, 2007

Finalen

Semifinalbidragen fick varsin ganska rigorös genomgång. Finalisterna får tyvärr av tidsbrist inte denna äran, men här kommer en kort genomgång av alla finalens bidrag, direktkvalificerade och vinnarna av semifinalen, i den ordning de kommer uppträda.

Bosnien och Herzegovina
Maria - "Rijeka bez imena"

Balkanballader kan vara trevliga, men jag tröttnar ganska fort på den här. Roligaste med den är videon där de av nån anledning spelar volleyboll på tanker...

Däremot kan man göra en bra och stämningsfull show av det live på scen. Vi får se om de lyckas med det.

Se promotionvideon på svt.se.

Spanien
D'Nash - I love you mi vida

Är det bara jag som tycker att D'Nash påminner lite väl mycket om N'Sync både till namn och musik? För tio år sedan detta kanske varit hett, kanske rentav för fem år sedan. Idag känns det galet långt borta. Och med musik av Thomas G:son har jag svårt att det ska bli mindre coolt.

Knappast kan man heller se fram emot ett kul framträdande. Det lär istället bli det sedvanliga pojkbandsnumret, med lite heta blickar och kanske lite synkroniserad dans också. Jag tror detta är en möjlig nollpoängare.

Om du prompt måste, kan du se Spaniens promotionvideo på svt.se.

Vitryssland
Koldun - "Work your magic"

Vitryssland gick självklart vidare från semifinalen. De har tyvärr en stark låt i år, och bojkott mot varken regimen i Minsk eller mot Kolduns frisyr lär stoppa vitryssen från en bra placering även i finalen. Det är lite nervöst, men jag håller tummarna för att vi slipper Minsk nästa år.

Se också bloggens tidigare genomgång av Vitryssland, där man också kan se bidraget.


Irland
Dervish - "They can't stop the spring"

I mitt tycke ett av de bästa bidragen Irland skickat någonsin, och en underbar låt.

Texten handlar om pragvåren 1968, och Alexander Dubceks påstådda kommentar "They can crush the flowers, but they can't stop the spring". Det faktum att texten är vacker i sig, men också handlar om något riktigt, rör vid min själ på ett väldigt påtagligt sätt.

Att Irland skulle vinna ter sig otroligt, men det vore en helt rättmätig vinnare i mina ögon.

Se irlands promotionvideo på svt.se.

Finland
Hanna Pakarinen - "Leave me alone"

Detta kan mycket väl vara Finlands näst bästa bidrag någonsin. Men i ärlighetens namn säger det inte så mycket.

På ett djupare plan kan man konstatera att textens banalitet kontrasterar ganska hårt mot irernas föregående, men det kommer nog få tittare notera. Däremot hoppas jag att jag inte är den enda som stör mig på raderna "Leave me alone/I wanna go home" som återkommer gång på gång. Vad är det för nonsens?

Däremot kommer den antagligen också kontrastera Irland i energin på scen, och kanske framför allt i hallen. Om det blir en bra show och finnarnas hemmastöd når ut till TV-tittarna kan det, tillsammans med artighetspoäng till värdarna, leda långt.

Se promotionvideon på svt.se.



Makedonien
Karolina - "Mojot Svet"

Makedonerna är inte bara specialister på att ta sig vidare från semifinalen (4 på fyra möjliga hittills). De är också specialister på att sedan i finalen misslyckas med en topp tio-placering. Jag tror historien upprepar sig, och att Makedonerna får ta sig vidare från semin även 2008.

Se också bloggens tidigare genomgång av Makedonien, där man också kan se bidraget.


Slovenien
Alenka Gotar - "Cvet z juga"

Att Slovenien tog sig vidare från semifinalen var för mig en överraskning. Och en besvikelse. Jag tycker fortfarande inte den håller, och jag gissar att den var bland de sista låtarna vidare från semin. Får sikta in sig på en placering mellan 15-20 tror jag.

Se också bloggens tidigare genomgång av Slovenien, där man också kan se bidraget.


Ungern
Magdi Ruzsa - "Unsubstantal Blues"

Jag blev besviken över Ungerns scenframträdande i semifinalen. Vad har en busstation med låten att göra? Okej, hon reser bort från den där killen som varit otrogen och dumpat henne. Men snälla, nåt bättre kunde man väl komma på? Det är väl lite sent nu för ungrarna att komma fram med något nytt, men jag hade verkligen önskat lite mer energi i framträdandet. Att Magdi sätter sig på sin resväska som hon bär med sig in(!) gör inte saken bättre.

Dessutom står framträdandet i bjärt kontrast mot videon som gått ut som promo. Den är verkligen full av energi och Magdi rasar och slår sönder båd det ena och det andra, och man känner frustrationen. På scen tar hon helt enkelt sitt pick och pack och sätter sig på busstationen. Nej, det håller inte. Med nuvarande framträdande försämras chanserna drastiskt. Skäms på att förstöra förutsättningarna för en så bra låt!

Se också bloggens tidigare genomgång av Ungern, där man också kan se bidraget.

Litauen
4fun - "Love or leave"

Vilken tröklåt! Jag luktar en national backlash från förra årets "We are the winners". Kanske vill man inte framstå som löjen varje år. Lite korkat kan jag tycka, eftersom "We are the winners" trots allt blev sexa, och Litauens näst bästa resultat är en trettondeplats... Humor fungerar alltid, och är inget att se ner på. "Love or leave" fungerar antagligen inte alls, och det är högst tveksamt om man ens slår Litauens tredje bästa resultat någonsin, en 20:e-plats från 1999...

Se promotionvideon på svt.se.

Grekland
Sarbel - "Yassou, Maria"

Låten som stora delar av Skåne tror heter "Jasså, Maria!" är också den skriven av ett par svenskar. Svensk-grekiska Alex Papaconstantinou och Marcus Englöf. Man kan ju inte låta bli att undra varför inte grekerna skriver grekisk musik bäst själva? Men vi får väl vara nöjda med att G:son inte är med här också...

I övrigt tror jag Sarbel kan göra bra ifrån sig om han shakar loss på scen och inte verkar alltför självgod. Det förra tror jag är möjligt, jag tivlar på det senare. Men en bra placering blir det nog ändå.

Se promotionvideon på svt.se.


Georgien
Sopho - "Visionary Dream"

Att Georgien gick vidare från semin gladde mig något oerhört, men förvånade mig också lite. Jag trodde att låten skulle vara för "svår" för den stora publiken. Däremot var jag mycket positivt överraskad av framträdandet. Jämför med det miserabla framträdande som vi sett för bidraget tidigare, med den gigantiska rosa bakelseklänningen (se tidigare inlägg) . Nu fokuserade man mer på cool georgisk dans av nåt slag, och framför allt Sopho och hennes starka sång. Ett vinnarkoncept och jag tror att Georgien mycket väl kan komma inom topp tio. även i finalen. Jag håller tummarna för Georgien och Sopho Khalvashi!

Se också bloggens tidigare genomgång av Georgien, där man också kan se bakverksframträdandet.

Sverige
The Ark - "Worrying kind"

Jag har aldrig trott på Ark som någon Eurovision-vinnare. Tvärtom tycker jag att vi gick i den enkla fällan att tro att eftersom hela Sverige älskar The Ark så kommer resten av Europa smälta direkt också. Den fällan, att skicka lokala kändisar, är oerhört vanlig att falla i. OFta skickar balkan-ländarna en gigant bland balkan-giganter, och vi skandinaver fattar ingenting. Så funkar det också åt andra hållet.

Däremot kan vi antagligen se fram emot en bra placering. The Ark är grymma live och Ola Salo kanske rentav charmat en hel del europeer på PR-gig runt om. Om Salo dessutom kan visa på humor i framträdandet så blir vi det enda bidraget som kombinerar humor, galenskap och bra musik, vilket jag tror kan räcka riktigt långt. Jag skulle inte bli förvånad vid en topp fem-placering, men en vinst skulle vara en chock. Sedan får svenska tidningslöpen säga vad de vill...

Se den absurda promotionvideon för "The worrying kind" på svt.se.

Frankrike
Les Fatals Picards - "L'Amour À La Française"

För första gången någonsin kommer fransmännen visa upp ett sinne för humor. Som om inte det vore nog så driver de med sig själva. Bara det är värt tolv poäng.

Det är viktigt att Europa stöder detta initativ. När Irland häromåret skickade en positiv uptempolåt fick de föga stöd för detta steg, varav de året därefter skickade en trist ballad igen. Frankrike måste få en hel del stödpoäng, annars får vi nästa år genomlida ack ännu en svulstig fransk dänga.

Se Frankrikes promotionvideo på svt.se.


Lettland
Bonaparti.lv - "Questa notte"

Det här måste vara semifinalens största skräll. En ganska sunkig låt (också skriven av en svensk, för övrigt), ett sunkigt framträdande och framför allt sunkiga artister. Vågar man förvänta sig att den var tionde bidrag från semifinalen och får slåss kring botten i finalen?

Se också bloggens tidigare genomgång av Lettland, där man också kan se bidraget.

Ryssland
Serebro - "Song #1"

Serebro framstår som en grupp bestående av tre personer, men det är fel. Egentligen är det Elena Temnikova och två fasta bakgrundsdansare(/sångerskor). Tänk det slaviska svaret på Destiny's Child.

Soundet påminner snarare om "Girls Aloud", om någon minns dem. Eller kanske kan man tänka sig en mer långsökt musikalisk koppling till T.A.T.U. Meningen är dock att det ska vara en cool poplåt med girl power och mycket energi. Det lyckas ganska bra, bortsett från det meningslösa dansnumret mitt i alltihopa. Det blir nog en topplåt, och kan kanske till och med utmana om vinsten.

Se promotionvideon på svt.se.

Tyskland
Roger Cicero - "Frauen Regier'n Die Welt"

Tyskland går sin egen väg, i vanlig ordning. Förra året skickade de en countrylåt, i år kör de Frank Sinatra-ratpack. Båda funkar faktiskt förvånansvärt bra! Roger Ciceros låt tror jag rentav skulle kunna bli en riktigt farlig låt. Stöttestenen är dock språket. Ciceros röst under refrängerna gör språket ganska oviktigt, men däremellan undrar i varje fall jag vad han egentligen sjunger.

På engelska eller annat för stora delar av Europa begripligt språk hade detta rentav kunnat vara en utmanare som seger, nu tror jag den får nöja sig med en placering på nedre delen av övre halvan.

Se promotionvideon på svt.se.

Serbien
Marija Šerifović - "Molitva"

Serbien gick vidare från semin, det var ingen chock. Jag skulle till och med tro att Marija var topp tre i semin, i konkurrens med Vitryssland och någon av Turkiet/Ungern.
Serbiskan är en av de största favoriterna till totalsegern. Inte minst efter att vi fått se ett nytt starkare framträdande än det vi sett från Serbien. Den som kom på den tajta formationen av dansarna och den subtila rörandet användandet av händerna borde få nån sorts medalj. Funkar kanske bättre i TV än på scen, å andra sidan är det ju TV-tittarna som röstar.

Underbart, så än är det möjligt att "rätt låt" vinner i år. Belgrad 2008?

Se också bloggens tidigare genomgång av Serbien, där man också kan se bidraget.

Ukraina
Verka Serduchka - "Dancing Lasha Tumbai"

Jag måste börja med att säga att jag faktiskt gillar den här låten. Den är galen och rolig, och framförallt dansvänlig. Den lär dyka upp på ett och annat schlagergolv även i Sverige.
Med det sagt är det med viss förfäran man inser att den står som favorit hos en lång rad vadslagningsbyråer. Med tanke på att man trots allt har ett rimligt starkt startfält vore det riktigt synd om Ukraina skulle gå och vinna i år igen, med denna högst medelmåttiga och illa producerade låt.

Se bidraget på svt.se.

Storbritannien
Scooch - Flying the Flag (For You)

Engelsmännen fattar som vanligt ingenting. Tuggummipop har inte funkat i ESC sedan... eh, någonsin? Dessutom är sex-skämten banala och/eller långsökta. Nä, det blir ännu en bottenplacering, tippar jag. Fast själv har jag förstås inget emot tuggummipop...

Se bidraget på svt.se.

Rumänien
Todomondo - "Liubi, liubi I love you"

Kalinka goes schlager. En låt som ökar i tempo tills den blir galet snabb tänder ljuset i mig. Här blandas det med lite röstfrieri i och med att Todomondo består av sex personer som sjunger nästan samma text på sex olika språk (i ordning: engelska, italienska, spanska, ryska, franska och rumänska). Jag tycker det är lite kul, men det finns naturligtvis en överhängande risk för att den floppar rejält.

Se promotionvideon på svt.se.

Bulgarien
Elitsa Todorova och Stojan Jankulov - Water

Jag hade fel när jag trodde att Bulgarerna inte skulle klara sig förbi semin. Men jag fortsätter att tro att det var knappt de klarade det. I finalen lär de inte ha mycket att hämta, de kommer inte klara topp tio gissar jag, månne lite obstinat.

Men jag vidhåller också från tidigare att det är ett häftigt bidrag, och man klarade av att framföra det bra live, vilket är bra jobbat.

Se också bloggens tidigare genomgång av Bulgarien, där man också kan se bidraget.

Turkiet
Kenan Dogulu - "Shake it up, shekerim"

Turkiet var en av mina säkra semifinalkvalificeringar, men det först med två kvalificerade bidrag kvar som Turkiet kom fram. Jag tror i och för sig att man var åtminstone bland de fem kvalificerade bidrag med flest röster, antagligen också topp 3, men man vet aldrig. Jag hade någonstans förväntat mig mer av Kenan än vad de visade upp i framträdandet under torsdagskvällen, kanske hade jag helt enkelt för höga förväntningar, men någonstans har jag fått för mig att han kan bättre.

Vi får se på lördag om turkarna har ett och annat ess i rockärmarna.

Se också bloggens tidigare genomgång av Turkiet, där man också kan se bidraget.

Armenien
Hayko - "Anytime you need"

Armenien följer upp sin relativa succé från förra året med en finstämd ballad. Inte alls dålig på något sätt, men sticker inte heller ut och kommer garanterat drunkna i konkurrensen. Ska bli intressant att se vilken typ av framträdande de väljer, något som skulle kunna rädda dem.

Se promotionvideon på svt.se.

Moldavien
Natalia Barbu - Fight

Jag diggar fortfarande fiolriffen i bakgrunden. Vad jag inte diggar är Moldavernas scenkläder. Luuk hänvisade till det som Gällivari-häng, och det är inte långt från sanningen. Sätt på tjejen ett par jeans, för guds skull...

Se också bloggens tidigare genomgång av Moldavien, där man också kan se bidraget.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: