Saturday, May 12, 2007

Sveriges chanser och östblockets dominans

Räknar man in Finland och Grekland till östeuropa är 18 av 24 bidrag från öst. Sverige, Irland och de fyra stora är de enda västländerna. Svenska tidningar och kommentatorer upprörs över detta, och i en artikel i metro igår insinuerar skribenten att östländerna kanske överhuvudtaget inte borde "släppts in" i tävlingen.

Bortsett från det uppenbara rönnbärsperspektivet i sådana uttalanden så missar de en viktig poäng: Om man bygger sin framgång på grannskapsröstning enbart, vill man inte ha sina grannar med i den tävling man försöker vinna.

Det faktum att Ryssland, vitryssland och Ukraina alla tre deltar i finalen och har ett visst favoritskap alla tre innebär inte att andra länders chanser delas med tre, det innebär tvärtom att deras egna chanser delas med tre. Om bara Rysslands Serebro deltagit i finalen hade de haft goda chanser att casha in samtliga grannländers tolvpoängare, nu kommer norra östeuropas poäng delas upp mellan dessa tre, där kanske också finnarna drar åt sig en hel del poäng.

Eftersom Sverige tillsammans med Irland och Tyskland är ensamma västländer med självaktning det här året, är det inte alls otroligt att utslagna västländer lägger många av sina röster på oss. Inte minst eftersom medierapporteringen om östländernas dominans och snarast maffialiknande röstande på varandra lär ha varit lika absurt uppförstorad i stora delar av övriga väst som här hemma i Sverige.

Sverige har alltså goda chanser att dra in höga poäng inte bara från Island, Danmark, Norge och Finland, utan också från andra väst- och centraleuropeiska länder som Belgien, Holland, Schweiz et cetera. Tillsammans med fullt möjliga poäng från Baltikum och Ryssland, där Ark påståtts ha ett rimligt stöd, kan det trots allt räcka långt.

Östdominansen är inget hot mot Sverige i år, det är vår största chans!

Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

1 comment:

Anonymous said...

Sverige - The Ark - gjorde väl en rätt hyfsat insats. Jag hade tippat någonstans på plats 20-24 så plats 18 känns som lite bättre än väntat. Man får ju konstatera att det är en synnerligen platt låt. Försöker man sälja Volvo 240 år 2007 kan man helt enkelt inte ha för höga målsättningar.

Enda klasslåten stod Ukraina för.

/Schlagerguru