Monday, May 7, 2007

Semifinalister: Norge

Norge har en riktigt rolig historia inom Eurovision Song Contest. Förutom sina två vinster har man hela fyra nollpoängare. Fram till 1985 var Åsa Klevelands tredjeplats 1966 Norges bästa resultat någonsin. Vilket är lustigt eftersom Kleveland föddes i Sverige av en svensk mamma och norsk pappa. På vägen fram till 1985 hade man hunnit med sina första sex sistaplatser, varav tre nollpoängare: 1963, 1978 och 1981.

1985 vann så Bobbysocks med "La det swinge". Även denna gången med svensk hjälp. Elisabeth "Bettan" Andreassen är ju också hon född i Sverige.

Sedan dröjde det tio år innan nästa, och hittils den sista, vinsten kom. På vägen, 1990, hann man med ännu en sistaplats.

Men 1995 kom så Secret Garden på förstaplats. Och vilken låt sedan "Nocturne" håller jag personligen som kanske den bästa, och absolut den vackraste, schlagervinnaren ever.

Sedan 1995 har dock inte många norrmänn gått glada från en ESC-final. Redan 1996 blev man i och för sig tvåa med Elisabeth Andreassen igen, men 1997 störtdök man till en fjärde nollpoängare och sistaplats. Två till sistaplatser har trillat in 2001 och 2004 (i finalen, man var direktkvalificerad).

De två senaste åren har man dock haft med bra bidrag. 2005 glamrockade Wig-wam med "In my dreams" och förra året hade Norge ett av tävlingens bästa bidrag enligt mig, då Christine Gulbrandsen sjöng "Alvedansen".

I år är det värre. Guri Schanke ska framför en G:son-produktion. Tyvärr är "ven a bailar conmigo" en riktit sunkig låt. Passande för krogshowar och musikaler, Schanke är showartist till vardags, men jag är i varje fall inget stort fan av dylikt.

Vill man ha latino röstar man förslagsvis på Portugal. Eller i värsta fall på spanjornerna, även om G:son ligger bakom deras låt också...

Se bidraget på svt.se eller nedan.


Länktips:
Guri Schankes officiella hemsida

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: