Monday, April 30, 2007

Semifinalister: Serbien

Serbien deltar i Eurovision Song Contest 2007 för första gången för sig själva. Efter att Jugoslavien splittrades ingick Serbien och Montenegro först i en gemensam federation (Federala Rebubliken Jugoslavien) och sedan i en statsunion som Serbien och Montenegro. Som Jugoslavien deltog flera serber i ESC, men det var Kroater som ordnade Jugoslaviens enda seger (se också Semifinalister: Kroatien).

I debutåret 2004 för Serbien och Montegros tvååriga sejour som gemensamma deltagare i ESC var det en serb som deltog (andra året var det montenegriner, se också Semifinalister: Montenegro). Željko Joksimović sjöng "Lane Moje" och gjorde det bra nog för en andraplats.

Kanske är det till 2004 man blickar tillbaka när man i år skickar Marija Šerifović som ska sjunga "Molitva", som betyder bön. Det är också en ballad, men som får riktig fart och kraft allteftersom. Marija har en stark röst och gör låten rättvisa.

Det skulle vara en chock om den här låten inte gick vidare till finalen. För mig är det en stark kandidat till att slåss om slutsegern.

Se framträdandet i Serbien nedan, eller det nästan likadana framträdande som verkar utgöra promotionvideon på svt.se.


Länktips:


Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: