Saturday, March 31, 2007

Semifinalister: Vitryssland

Koldun - "Work your magic"

Diktaturen i Vitryssland har skickat deltagare till Eurovision Song Contest sedan 2004. Första året skickade man Alexandra & Konstantin med deras låt "My Galileo" (youtube), vars kvasijojkande förärade dem 10 poäng och en 19:eplats i semifinalen. 2005 följde man upp med Angelica Agurbash som sjöng "Love me tonight (youtube), som lyckades med en trettondeplats i finalen. Vitrysslands bästa resultat någonsin eftersom 2006 års vitryska Polina Smolova oche hennes powerpoppiga "Mum" (youtube) inte lyckades komma bättre än 22:a i semifinalen.

Vitryssland har alltså aldrig deltagit i ESC-finalen, eftersom man aldrig lyckats ta sig vidare från semin. I år har de nog sin bästa chans hittills att gå vidare, när man skickar Dimitrij Koldun.

Dimitrij, framträder med sitt efternamn som artistnamn. Koldun betyder "trollkarl" på ryska och det passar bra med låttiteln "Work your magic". Förutom att ha blivit utsedd till Vitrysslands representant av en statligt kontrollerad jury är och Dimitrij kändis, i Ryssland. Där vann han den ryska varianten av "Idol" (eller kanske Fame Factory?), "Star Factory". Man kan alltså förvänta sig en hel del röster från Ryssland i år.

Låten i sig påminner väldigt starkt om Rysslands andraplatsbidrag från 2006 (Dima Bilans "Never let you go"). Så gillar man öststatspop framförd av öststatspoppiga killar med hockeyfrilla är det här helt klart rätt låt. Och jag tror att det är ganska populärt, just i öst. Förutom ryska röster kommer antagligen stora delar av det forna östblocket rösta vitryskt. Tillsammans med spridda väströster har Koldun en mycket bra chans att inte bara gå vidare till finalen, utan också placera sig ganska bra där.

Men från mig får han ingen röst. Dels gillar jag inte bidraget, men även om jag gjorde det så skulle det inte falla mig in att rösta på någon av Lukasjenkos propagandamarionetter. En politisk bojkott som jag hoppas delas av tillräckligt många, så att vi slipper utstå Trollkarlens hockeyfrilla mer än en gång.

Framträdandet i Vitryssland går inte att lägga in direkt i inlägget, men kan ses här. Annars kan ni se Kolduns promotionvideo på svt.se eller ett framträdande i Cypriotisk tv nedan.



Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: