Wednesday, May 2, 2007

Semifinalister: Makedonien

Makedonien deltog i Eurovision Song Contest första gången 1998. Just det bidraget är det nog inte många som minns. Däremot kanske många svenskar minns vilka makedonerna skickade till Stockholm 2000. Det bidraget, "100% Te Ljubam" framfört av XXL är så fruktansvärt hiskeligt att det är svårt att tänka sig något liknande. Missa inte youtube-klippet. Håll i er under verserna, när tjejerna försöker "sjunga", för då blir det åka av. Den underbara koreografin skadar ju inte heller. Chockerande nog placerade inte XXL sig tillräckligt bra för att Makedonien skulle få deltaga 2001.

Sedan Eurovision började hålla sig med semifinal 2004 har Makedonerna klarat sig vidare till finalen varje gång, för att där bevisa att kvalificering via semifinal inte nödvändigtvis ger framgång i finalen.

2004 sjöng Tose Proeski min Makedonska favori "Life". Han klarade en fjortondeplats i finalen, och var därmed faktiskt Makedoniens bästa bidrag ever fram till förra året. Då framförde Elena Risteska bidraget "Ninanajna", gick vidare från semifinalen och hamnade på en tolfteplats.

I år tävlar Karolina Gočeva med låten "Mojot svet". Karolina har tävlat i Eurovision tidigare. 2002 stod hon för Makedoniens sämsta placering någonsin, när hon kom på en något oförtjänt 19:e-plats med "Od nas zavisi".

2002 var hennes låt en ganska långsam svår låt. I år sjunger hon en snabb svår låt, med lite tunga basstämmor för att powra upp låten ordentligt. Lite i avtakt, liksom Tose Proeskis bidrag för ett par år sedan.

Jag tycker det är okej. Framför allt riskerar man fastna i att nynna "naj na naj naj" för sig själv dagen efter. Men det är en mellan-låt. Ingen vinnarfavorit.


Se framträdandet i Skopje på svt.se eller musikvideon nedan


Länktips:
Karolinas officiella hemsida

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: