Monday, April 2, 2007

Semifinalister: Island

Eiríkur Hauksson - "Valentine Lost"

Island deltog för första gången 1986, med gruppen "Icy", som bestod bland annat av årets deltagare Eiríkur Hauksson. Men framgångarna till en början var mycket små. Man led av att det isländska språket hade få vänner ute i Europa, samma problem som Finland länge led av. När så språkreglerna för Eurovision ändrades till 1999 år tävling såg islänningarna sin chans, och gick genast över till engelska.

Eftersom jag tidigare skrivit om Islands ESC-historia gör jag det lätt för mig och återpublicerar helt enkelt vad jag skrev då, med vissa förändringar:
"Första året med engelsk text visade sig språkbytet vara en riktig vinnarstrategi. Selma Björnsdottir var nära att vinna hela tävlingen, men blev snuvad på slutet av allas vår Charlotte Nilsson (nu Perelli). Tävlingen därpå dalade man utanför top tio till en tolfteplats och 2001 års 23:eplats var så dålig att man inte ens fick delta 2002. 2003 var man dock tillbaka med en av de bästa låtarna i ESC hittils, om jag får säga det själv (och det får jag ju). Birgitta Haukdals "Open your heart" kom "bara" på en åttondeplats [...]. Icke desto mindre var det den fjärde bästa placeringen för Island någonsin. Fet cred här till Malta och Norge som båda gav Island tolv poäng (Sverige gav en pinsam sjua efter att ha kompistolvat Norge).

Efter Birgitta har det dock sett mörkt ut. Selma Björnsdottir gjorde en Carola-comeback 2005 för att försöka upprepa och förbättra andraplatsen från 1999. Jag tycker att Selmas andra låt var bättre än den första, och Islands näst bästa hittills. Tyvärr deltog man endast i semifinalen efter 2004 års 19:e plats, och efter en sextondeplats lyckades man inte ta sig vidare till finalen. Inte en enda tolva fick man med sig, utan fick nöja sig med två tior från Danmark och Moldavien, samt ströpoäng från övriga (Danmark gav åtta, Sverige igen sju)."

Tilläggas kan att man nu på youtube kan se Selma Björnsdottir sjunga sin andraplacerade "All out of luck", Birgitta Haukdals "Open your heart" från 2003 och också Selmas andra bidrag: "If I had your love" från 2005. Självklart finns även förra årets isländska bidrag, den skandalomsusade Silivia Nights "Congratulations".

Årets islänning är en veteran. Som sagt var Eiríkur en del av Islands allra första eurovisionbidrag och han har också ställt upp för Norge i en grupp kallad "Just 4 fun", 1991. I övrigt är han känd för den nordiska schlagerpubliken för att vara en del av den specialistpanel som de senaste åren gått igenom eurovisionbidragen i en speciell programserie av införprogram.
Man kan lätt ledas att tro att Lordi är tillbaka, när man ser Eiríkur första gången. Men nej, det är ingen mask. Han ser faktiskt ut så. Däremot så finns Lordi-känslan kvar, för Eiríkur är hårdrockare i grunden, om än med musikalisk talang även för andra stilar, och årets bidrag "Valentine lost" har en tydlig rockig känsla.

Det är inte bara Island som försöker emulera Lordi från förra året, eller kanske rida på en upplevs rock-våg. Flera andra bidrag har satsat på rockiga bidrag eller rockare som framför dem. Tjeckien är det kanske tydligaste exemplet, men också Moldavien bör räknas dit. Av dessa lyckas Eiríkur helt klart bäst. Refrängen är skön och man leds lätt med. Delarna mellan refrängen är i och för sig lite trista och intetsägande, men som tur är de korta; krutet läggs på den starka refrängen.

"Valentine Lost" tillhör inte mina absoluta favoriter, men det är helt klart en bra låt; som till att börja med förtjänar att gå vidare från semin, men som också förtjänar en bra placering i finalen.
En vinnarlåt är det nog inte, men skulle det slå ut på det sättet, skulle jag helt klart unna den lilla ö-nationen det.

Se promotionvideon (av den engelska versionen) på svt.se, eller se framträdandet på Island (och den isländska versionen) nedan.




Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: