Sunday, April 22, 2007

Semifinalister: Holland

Edsilia Rombley - On top of the world

Holländarna, som varit med från början, firar i år 50 år sedan deras första vinst i Eurovision. 1957 vann förtjusande Corry Brokken med Net Als Toen (youtube).

Redan 1959 vann man igen då Teddy Scholten framförde "Een Beetje" (youtube) och den andra vinsten i tävlingens fyra första år var ett faktum.

Tio år senare kom nästa vinst. 1969 var man en av fyra (!) som vann. Holland fick lika många poäng som Spanien, Storbritannien och Frankrike varpå alla fyra vann, eftersom man vid tilfället inte hade några regler för en sådan händelse. Det holländska bidraget "De Troubadour", framfört av Lennie Kuhr, finns att se på youtube. På youtube finns också en underbar tio minuter lång film som visar upplösningen på röstningen och slutet av festivalen. Den spanska värdinnan, tävlingen hölls i Francos Spanien eftersom landet vann året innan, blir väldigt förvirrad och måste tillfråga en "Mr. Brown" som verkar vara EBU:s ordförande. Missa inte den filmen, här.

1975 kom Holländarnas fjärde och senaste vinst i tävlingen. Teach-Ins låt "Ding Dinge-Dong" är också en av mina personliga favoriter i Eurovision någonsin. Missa inte den på youtube här.

Sedan 1975 har det gått betydligt sämre. På över trettio år har man inte mäktat med mer än en ynka fjärdeplats och två femteplatser. Av övriga placeringar är åtta inom topp tio. Ett ganska medelmåttigt facit alltså.

Trots det har man producerat några i mitt tycke bra låtar. 2001 års bidrag "Out on my own" (youtube) framfört av Michelle" är bra musik med riktigt dålig koreografi, vilket kanske bidrog till en dålig 18:e-plats. Två år senare fick Holland delta igen och skickade ytterligare en bra låt. Esther Hart förtjänade mer än den 13:e-plats hon fick med "One more night" (youtube).

Ytterligare två år senare, denna gång åtskilda av 2004 års bottennapp (som dock av någon anledning faktiskt gick vidare till finalen), fick Glennis Grace åka och framföra "My impossible dream" (youtube). Tyvärr gick den inte vidare från semifinalerna. Den var värd ett bättre öde.

Som nämnt ovan är Hollands bästa resultat sedan 1975 en fjärdeplats. Den kom 1998 med Edsilia Rombleys låt "Hemel en aarde" (youtube). Också den är faktiskt riktigt bra, och man kan förstå att man även 2007 väljer att skicka samma artist.

I år ska Edsilia framföra "On top of the world". Den påminner mycket om "One more night" från några år sedan, men är en uppenbart sämre version. Jag förutspår fortsatt kräftgång för Holland, och att man inte heller denna gång går vidare till finalen.

Se Edsilia Rombley framför den nederländska versionen på svt.se, eller se promotionvideon nedan.


Länktips:
Edsilia Rombleys officiella hemsida

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: