Friday, April 6, 2007

Semifinalister: Schweiz

DJ Bobo - "Vampires are alive"

Schweiz har en mycket tidig historia i Eurovisionsschlagerfestivalen. Schweiz är nämligen det land som först vann hela tävlingen. 1956 vann Lys Assia med sin "Refrain" (som underbart nog finns på youtube, om än bara upprepningsframträdandet efter att hon vunnit).

Under den första tävlingen fick alla deltagande länder skicka en jurydelegation till tävlingen. Juryn satt alltså på plats och såg bidragen. Den luxemburgska kunde dock inte deltaga utan gav sina röster till schweizarna. På den här tiden kunde man rösta på sig själv, vilket skulle kunna förklara att Schweiz vann. Efter det har man också vunnit 1988 då Celine Dion tog hem spelet med "Ne partez pas sans moi" (youtube, kolla speciellt in hur hon är klädd).

I övrigt ska tilläggas att man också har fått noll poäng vid 4 tillfällen, 1964, 1967, 1998 och 2004 (i semifinalen). Ska man vara lite elak kan man alltså konstatera att Schweiz har blivit "nollade" dubbelt så många gånger som man vunnit.

På senare tid har det också varit mycket svagt med framgångar. 1998 fick Gunvor inte en enda poäng med sin "Lass ihn" (youtube) . Efter det och till och med semifinalerna började 2004 deltog Schweiz bara vartannat år. Tiden innan semifinalerna fungerade det ju så att placerade man sig inte tillräckligt bra fick man helt enkelt inte vara med nästa gång. Sålunda deltog inte Schweizarna 1999. År 2000 i Stockholm framförde Jane Bogaert "La vita cos'e" (youtube) som kom på plats 20 av 24 bidrag. Av den anledningen deltog man inte heller 2001 i Köpenhamn.

2002 däremot, händer det grejor. Då skickar Schweizarna Francine Jordi att sjunga "Dans le jardin de mon ame" (youtube, dålig kvalitet), en riktigt trevlig låt om ni frågar mig. Tyvärr höll inte Europa med, och Francine kom tredje sist och man får stå över även 2003 års tävling.

2004 var man tillbaka från exilen för gott, för nu är det semifinaler som gäller. Schweiz skickar Piero and the Musicstars med deras låt "Celebrate" (youtube från Schweziska uttagningen). Den glada och uptempo låten förnedras dock genom att komma sist i semifinalen (lägst av lägst) med noll poäng.

Men nu spelar ju placering ingen roll längre, semifinalplats får alla som vill. Så 2005 är Schweizarna tillbaka, och satsar på det estniska bandet Vanilla Ninja och låten "Cool Vibes" (youtube). Låten är riktigt bra tycker jag, även om framträdandet kanske lämnar en del i övrigt att önska, med det ledde ändå till en åttondeplats både i semin och senare i finalen. Det bästa resultatet för Schweiz sedan 1993.

Året därpå, då man alltså var direktkvalificerade till finalen, skickade man en grupp sammansatt enbart för tävlingens skull, Six4one. Gruppen bestod av en rad olika nationaliteter, varav en var Andreas Lundstedt. Det gick sådär, med en 16:eplats som följd.

I år lämnar Schweiz idén med utländska artister därhän, och satsar inhemskt. DJ Bobo är gammal eurotechnohjälte, med hits som "Somebody dance with med" (youtube), "Take Control" (youtube) och "Everybody (youtube, här live med svenska Emilia), alla från tidigt nittiotal. Han har fortsatt producera musik ända sedan dess, men mellan 1996 och 2003 slog låtarna mest i Schweiz och Österrike (även om han låg på Finska hitlistan en bit in på 1997). 2003 kom ett nytt genombrott med "Chihuahua" (youtube) och nu ska alltså "Vampires are alive" ta över världen, eller i varje fall Europa.

Det är en bra låt, speciellt om man inte har nåt emot (nuförtiden mycket lätta) dragningar åt den gamla tidens eurotechno. DJ Bobo rappar inte längre, och det kanske är för väl, men han har fortfarande kvar den kvinnliga starka refrängrösten. Tyvärr biter inte refrängen lika hårt som på hans stora hits. Refrängen är helt enkelt lite för komplicerad, jämfört med hans tidigare låtar. Efter att ha lyssnat några gånger tänker man inte på det, men i ESC får man bara en chans (två om man går vidare från semin) och då ska låten sätta sig direkt. Andra avancerade låtar i tävlingen, som Georgiens exempelvis, anspelar på lokala musikstilar och har en etno-känsla som väger upp eller förlåter mycket av bristen på catchighet. DJ Bobo kan inte räkna till sig några sådana fördelar. Om inte publiken direkt uppskattar låten tror jag inte den kommer få särskilt många röster.

Nu har ju låten hunnit cirkulera några varv i radio, vilket antagligen gör mycket för Bobos möjligheter. DJ Bobo kommer, mer än någon annan, behöva en god PR-turné och mycket speltid i radio, för att gå vidare. Får han det kommer han dock vara en mycket stor favorit. Att detta redan är fallet tyder den här artikeln i ESC-today på, där det framgår att oddsen ligger på Schweiz.

Ett orosmoment för schweizarna är dock framträdandet. Youtubeklippet i slutet av det här inlägget påstås vara live, men jag är ganska säker på att det är playback. Låten låter precis som den gör i videon, och det verkar otroligt att de skulle pricka exakt samma toner varje gång de framför låten.

I allmänhet har DJ Bobo knappast en vana av att framföra avancerade låtar live. Av ovanstående hits är det bara Everybody (i framträdandet med Emilia) som jag överhuvudtaget sett honom sjunga live. "Vampires are alive" är en inte helt okomplicerad låt, och även om DJ Bobo är en van artist och säkert framträtt live åtminstone på senare år (på tidigt nittital var det knappast vanligt) så ska det bli spännande att höra hur det går när de ska sjunga "på riktigt".

Med det sagt hoppas jag att han och hans bisångare gör det bra och att de går vidare till finalen, med en bra placering där. Däremot skulle jag bli lite besviken om DJ Bobo gick och vann. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag tror jag per definition är lite motståndare till att favoriten vinner.

Se promotionvideon på svt.se eller "live"-framträdandet i Schweiz nedan.


Länktips:


Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: