Thursday, April 26, 2007

Semifinalister: Kroatien

Kroatien har ställt upp i Eurovision Song Contest under egen flagg sedan 1993. Men även innan dessa deltog kroater i tävlingen, som en del av Jugoslavien. Faktum är att Jugoslaviens enda vinst kom med den kroatiska gruppen "Riva" 1989. "Rock me" finns naturligtvis på youtube och förutom att det är en bra låt bör ni kolla in videon för den fina åttiotalsbakgrunden, de fina åttiotalskläderna och den härliga koreografin.

Efter att Kroatien blev ett självständigt land har det gått sådär. Mellan 1995 och 2000 hade man fem placeringar på topp tio, varav tre var inom topp fem. Från 2001 och framåt har man dock varit utanför topp tio varje gång. Däremot har några av mina favoriter kommit på senare år. Vesna Pisarović med "Sasvim Sigurna" 2002 (youtube), Claudia Beni med "Više nisam tvoja" 2003 (youtube), Boris Novković med "Vukovi umiru sami" 2005 (youtube) och framför allt Severinas "Moja štikla" 2006 (youtube) var alla fyra bidrag som förtjänade mycket bättre än de fick.

I år satsar kroaterna gammalt. Dado Topic är född 1949 och är därmed den äldsta sångaren som framträtt i Eurovision någonsin. Tillsammans med gruppen Dragonfly framför han"Vjerujem u ljubav" (I believe in love). Låten har ett soft sound, och man kan absolut tänka sig att sätta på den här låten en avslappnad söndag eller på nån efterfest på någons balkong en sommarnatt. Första gången jag hörde låten gillade jag den inte alls, men den växte. Det i sig kan förstås vara ett problem för människor som hör den för första gången under semin.

"Vjerjem u ljubav" är inte en av mina absoluta favoriter, men jag kommer inte sörja om den går vidare till final.

Se bidraget på svt.se, eller nedan.


Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: