Thursday, March 29, 2007

Semifinalister: Israel

Teapacks - Push the button

Israel har sedan sitt första framträdande 1973 haft en ganska framgångsrik historia i Eurovisionsschlagerfestivalen. Tre vinster totalt, varav de första år två år på rad redan 1978-79. De enda andra två länderna som lyckats vinna två år i rad är Luxemburg (1972-73) och Irland (tre år på rad, 1992-94). Många minns säkert också vinnaren av 1998 års tävling, Dana International. I det här youtube-klippet kan man se inte bara vinnarlåten utan också de sista poängen utdelas av Makedonien, som avgör tillställningen då man inte delar ut några poäng alls till Malta, som delade förstaplatsen med Isral fram tills dess. Spännande stuff.

Israel har aldrig varit ett av mina favoritländer, och på senare år har det varit ruskigt svaga framträdanden, om ni frågar mig. 2002 sjön Sarit Hadad låten "Light a candle! (youtube) och det var den senaste låten jag faktiskt gillade. 2003 kom Lior Narkis (youtube) till Riga och fick en rättmätigt dålig 19:eplats. Detta gjorde att David D'Or (youtube) året därefter fick kvala i Istanbul-semin och fick en orättmätig 11:eplats och missade därför finalen. Orättmätigt eftersom han naturligtvis borde fått betydligt färre poäng än de 57 han skrapade upp. Sliskäckligare låt får man leta efter.

2005 skickade man därför istället en blondin med djupt dekolletage för att täcka upp bristen på musikalisk kreativitet. För säkerhets skull sjunger Shiri Maimon (youtube) en del av låten på engelska, så att den europeiska publiken inte ska missa att hon ligger och trånar i sängen, i väntan på nån het karl antagligen.
Det gick hem, och Shiri blev sjua i semin och fyra i finalen.

2006 skickade man Eddie Butler med ytterligare en smörsång om att vi bara borde kramas och vara vänner, alternativt total world conquest: "Together we are one" (youtube). Så här skrev jag om Eddie Butler några dagar innan finalen:
"Israel kör på den Schweziska varianten, med en fredpåjorden-låt á la Maxon Jaxon. Menlös, om ni frågar mig..."
Och Europa höll med mig. Eddie Butler kom näst sist med fyra poäng, som man fick av mesarna i Frankrike. Dock kom man än en gång (dvs liksom 1998) före Malta, som kom sist med en ynka poäng (som Malteserna fick i näst sista omgången av Albanien).

Så Eddie Butler och hög misslyckade ballader leder oss fram till Israel 2007. Denna gång blir det ingen ballad. Istället skickar man gruppen "Teapacks" med låten "Push the button" (youtube-klipp nedan). Ni har säkert läst om den i tidningarna, eftersom låtens text har diskuterats. Det har andats att det kanske inte är helt okej att sjunga en låt som antagits handla om Iran och dess kärnvapen. Men låten har godkänts och kommer att tävla. Men förhoppningsvis tar den sig inte vidare till finalen.

Själva låten är okej, jag tycker det är lite kul när man blandar rytm och musikstil, även om det är svaert omöjligt att hänga med. Men refrängen, som i sig är lite av ett bombnedslag, är ju helt under isen.

Tyvärr har gruppen och låten fått oförskämt mycket gratisreklam i medier kontinenten runt, så det finns risk att igenkänningsfaktorn drar hem några poäng. Tydligen ska den ha visats i brittiska nyheter, exempelvis. Men vi hoppas att de röstande står över såna ytligheter, så att vi slipper lida oss igenom låten mer än en gång.

Se promotionvideon på svt.se. Eller se framträdandet i Israel nedan.



Länktips:


Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: