Thursday, March 29, 2007

Semifinalister: Cypern

Evridiki - Comme Ci, Comme Ça

Ut som tredje bidrag i semifinalen kommer Cypern, som har en historia inom Eurovisionen från 1981. För den som vill fördjupa sig i de cypriotiska bidragen på 80- och 90-talen finns ett utmärkt videoklipp, som visar delar av alla bidrag från 1982 och framåt. 1982 var året då Anna Vissi deltog i ESC för Cypern. Anna Vissi som många säkert minns från förra året i Aten, då hon var en av favoriterna när hon tävlade för Grekland.

Grekland och Cypern har av uppenbara anledningar mycket starka band, och delar ofta poäng med varandra. Sedan 2002 har Cypern gett Grekland sina tolv poäng varje år, det vill säga nu fem år i rad. Fyra av dessa åren har man också fått tillbaka tolv poäng från grekerna. 2006 gick inte Cypern vidare från semifinalen och kunde därför inte få några poäng från Grekland.

Cyperns ESC-historia är ganska dyster, med tre femteplatser som bästa resultat någonsin (1982, 1997 och 2004). Sedan 1999 har cyprioterna blandat och gett lite med sina bidrag, prövat olika stilar på låtarna.
Bidragen 2000 och 2003 var ganska tråkiga historier, men 1999, 2002 och 2005 valde man att skicka upbeat danslåtar. Varav framför allt den från 1999 är riktigt trevlig, medan de två andra är ganska sliskiga. Pojkbandet från 2002 har också bakat in en mer än försvarlig portion showdans, vilket för mig är lite tröttsamt. (Youtube: 1999, 2002 och 2005)

2004 skickade man sitt bästa bidrag på länge. Britt-cyprioten Lisa Andreas framförde som tävlingens yngsta deltagare den underbara balladen "Stronger every minute". Den vackra låten med knorren på refrängen fick en hedervärd femteplats, tangerat nationsrekord alltså.

2006 misslyckades dock Annette Artani med en annan ballad ("Why do angels cry") och kanske av den anledningen väljer cyprioterna att satsa på en upbeat låt med en ESC-veteran. Evridiki har tävlat i ESC två gånger tidigare, 1992 och 1994, och kammat hem två niondeplatser till Cypern varje gång. Inte jätteimponerande kanske, men ändå.

Låten Evridiki ska framföra i Helsingfors, "Comme Ci Comme Ça", kommer framföras på franska, men spelas in på grekiska och engelska också. Det blir första gången ett cypriotiskt bidrag framförs på något annat språk än grekiska och engelska.

Musikaliskt är låten något av en mix av olika stilar, kanske electropop är en bra klassificering. Lite av Melody club-soundet. Jag är i grunden positiv, och tycker det är en kul låt. I framträdandet är Evridiki full av Energi, lite som Nanne Grönwall, och det är heller aldrig fel. Däremot kan jag tycka att låten inte riktigt lyfter. Refrängen och texten är inte stark nog att hålla själv och behöver ett starkt och "tjockt" bakgrundsarrangemang. Det lyckas man inte med och därför blir inte heller Evridikis låt en av mina favoriter. Däremot skulle jag tycka det vore kul om den gick vidare till finalen.


Se promotionvideon på svt.se eller spana in framträdande på Cypern, nedan.




Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat till intressant.se

No comments: